Közelgő fialás jelei

2011. szeptember 29.

A kutyák vemhessége 60-63, átlagosan 62 nap. Egyes kistestű fajták esetében előfordulhat, hogy 59 nap után indul meg a fialás. Tervezett vemhesség esetén érdemes feljegyezni a pároztatás dátumát és az alapján lehet kiszámolni a fialás várható időpontját. A vemhesség a 21. naptól kimutatható ultrahangos vizsgálattal is.

A vemhesség végén a kutya nyugtalanná válik, kapar, keresi azt a helyet, ahol nyugalomban és biztonságban érzi magát. Az utolsó napokban felléphet étvágytalanság, hányás is. A közelgő fialást jól előrejelzi a szuka testhőmérséklet-csökkenése. Ez körülbelül 24 órával a szülés megindulása előtt nagyjából 1 oC-os esést jelent. A fialás előtt néhány nappal sárgás, átlátszó nyálka ürülhet a hüvelyből. Amikor a kifolyó váladék barnás-zöld, esetleg véressé válik, az már a magzatburkok felrepedését jelzi.

A fialás megindulásakor a szukának először enyhébb, majd az idő előrehaladtával egyre erőteljesebb összehúzódásai lesznek. Az erős méhösszehúzódások megindulása után körülbelül egy órával várható az első kölyök születése, utána ezt félóránként követheti a többi kölyök. A két kiskutya érkezése között több idő is eltelhet, akár több óra is, de ebben az időben a szuka nem erőlködik, hanem nyugalomban van, szoptatja a már megszületett kicsinyeit. Fontos, hogy minden kölyök után ürüljön a méhlepény is, azonban a szuka ezeket sok esetben elfogyasztja, még mielőtt a gazdi észlelné.

Első fialáskor a szuka még sokszor tapasztalatlan, nem tudja, mit kell csinálni és ilyenkor szükség lehet a gazdi segítségére. Ebben az esetben újszülött kölykökkel a teendő a magzatburkok eltávolítása, a légutak szabaddá tétele, a köldökcsonk fertőtlenítése és az emlőre helyezés. Ha születés után a kölyök nem mozog, nem sír, akkor erőteljes, de óvatos dörzsöléssel próbáljuk stimulálni!

Elhúzódó fialás esetén szükség lehet orvosi beavatkozásra, ami ellési segítségnyújtást vagy császármetszést jelent.
Amennyiben további kérdések merülnek fel önben, forduljon bizalommal munkatársainkhoz!

Megjelent: 38751 alkalommal Utoljára frissítve: 2013. április 09. 13:04
Értékelés:
(9 szavazat)