Az állatok egyedi azonosítása, mikorchip beültetés

2012. február 07.
mikrochip mikrochip

A mikrochip az állatok egyedi azonosítására szolgáló rizsszemnyi kapszula. Az állatok egyedi azonosítása szükséges utazáskor, állatútlevél kiállításakor, törzskönyv készítésekor, tenyésztés esetén, szűrővizsgálatok igazolásának kiállításához és az állat elvesztése, valamint tulajdonosváltás esetén.

A mikrochipet az állatorvos adja be speciális, egyszer használatos steril injekciós tűvel (transzponder). A mikrochip beültetése többnyire nem jár nagyobb fájdalommal, mint egy védőoltás beadása. A beültetett mikrochip egy 15 számból álló számsort tartalmaz, ami egy mikrochip leolvasóval bárhol, bármikor meghatározható. A mikrochipet az állatorvos – nemzetközi megegyezés alapján – az állat nyakának bal oldalon a bőr alá helyezi be. A mikrochipet sem tapintani, sem eltávolítani nem lehet. A mikrochip felülete szövetbarát, a bőr alatt elvándorlás veszélye nélkül rögzül. Így egy mikrochip beültetéssel az állat egész életében azonosítható marad.

A behelyezést követően az állatorvos a mikrochippel megjelölt állat adatait regisztrálja a www.petvetdata.hu internetes nyilvántartási rendszerbe. A regisztrálást csak állatorvos végezheti, azonban a nyilvántartás tényét az állat tulajdonosa is bármikor lekérdezheti. A nyilvántartási rendszer nemcsak az állat adatait, oltási státuszát, hanem a tulajdonos adatait és elérhetőségét (telefonszám, cím, e-mail) is tartalmazza.

Amennyiben a tulajdonos kutyája elcsavarog, az elkóborolt kutyát megtalálják, a mikrochipet leolvassák, a nyilvántartási rendszerből a mikrochip szám alapján a tulajdonos elérhetősége lekérdezhető, ez alapján a tulajdonos az állat meglétéről értesíthető. Ezért nagyon fontos, hogy a nyilvántartási rendszerben a tulajdonos elérhetősége mindig pontosan és aktualizálva szerepeljenek.

Megjelent: 14033 alkalommal Utoljára frissítve: 2017. július 26. 12:44
Értékelés:
(2 szavazat)

kórházvezető állatorvos, klinikus kisállatgyógyász szak-állatorvos, ortopédia