Időben kell ivartalaníttatni kedvenceinket!

2017. február 16.

Februárban célszerű ivartalaníttatni a házi kedvenceket annak érdekében, hogy a tavasszal jelentkező hormonváltozás következményeképpen ne legyen nem kívánt szaporulat. Az állatokat rövid, szinte kockázatmentes műtéttel teszik terméketlenné. A kis beavatkozás több szempontból is jelentős lehet.

A tavasz közeledtével az állatokban olyan hormonváltozás jön létre, amelynek következtében átmenetileg megváltozik magatartásuk, kóborolni kezdenek, a hímek összetűzésbe keverednek társaikkal, a nőstény kutyák és macskák pedig vemhesek lesznek. A kis jövevényeknek azonban nem minden esetben örülnek a gazdik. Éppen ezért a felelős állattartók, akik már nem szeretnék, hogy állatuknak ismételten kölykei szülessenek, ivartalaníttatják kedvenceiket.

Rutinbeavatkozás

A műtéttől nem kell tartani, hiszen rutinbeavatkozásnak számít, minimális a műtéti kockázat és szövődmény. 6-8 órás kiéheztetést ás altatást követően hím kutyák és macskák esetében az ivartalanítás egy kisebb, 10-15 perces beavatkozást jelent. Nőstény állatoknál az operáció valamivel hosszabb, hiszen ott hasi műtétről van szó. Az ivartalanítást februárban a legcélszerűbb elvégeztetni.

Februárban kell műteni

Dr. Pelle György, a Nyíregyházi Oktató Állatkórház kórházvezető állatorvosa elmondta, még a tavaszi zsongás előtt érdemes az ivartalanításra gondolni, mielőtt az állatokban beindulnak a hormonok. Az állatorvos hozzátette, tavasszal egyre több lesz az ivarzó állat és a nem kívánt szaporulat. Mindezek mellett az állatok csavargása is jobban beindul. Ezért javasolják a szakemberek azt, hogy a februári időszak kiválóan alkalmas arra, hogy a beavatkozást elvégezzék.

Kicsi a kockázat, gyors gyógyulás

A beavatkozás után az állat pár napon belül régi önmaga lesz, a varratszedést pedig két héten belül javasolják a szakemberek. Az ivartalanítás nem csupán a nem kívánt szaporulat miatt, hanem különböző betegségek miatt is fontos. Idősödő állatoknál egyre gyakrabban tapasztalnak az állatorvosok daganatos emlő,- illetve petefészek betegségeket, de a gennyes méhgyulladás is megelőzhető, ha az állatot ivartalanítják. A megfigyelések az is alátámasztják, hogy az ivartalanított állatok tovább élnek azoktól a társaiktól, akiknél nem végezték el a beavatkozást. Az ivartalanított kutyák és macskák etetése különös gondot kell fordítani, hiszen a hormonok megváltozása miatt az állat hízékonnyá válik. Energia csökkentett tápok adásával azonban ez a probléma könnyen orvosolható. Magyarországon a gyakorlat az, hogy egy éves kort betöltött állatoknál végzik el a műtétet, hiszen meg kell várni azt, hogy a nemi érés befejeződjön és kialakuljanak az állatnál a másodlagos nemi jellegek. Egyes állatkórházakban már laporoszkópiás operációra is van lehetőség, amely esetében még kisebb a kockázat és a műtét utáni lábadozás.

A cikkhez tartozó videó

kórházvezető állatorvos, klinikus kisállatgyógyász szak-állatorvos, ortopédia