Fizioterápia

2011. szeptember 29.
Fizioterápiás kezelés a Nyíregyházi Állatkórházban Fizioterápiás kezelés a Nyíregyházi Állatkórházban
A fizioterápia nem összetévesztendő a fizikoterápiával. A fizioterápia a természet energiáit használja fel gyógykezeléshez, míg a fizikoterápia tisztán fizikai energiát alkalmaz.

Legfontosabb feladata a megelőzés lenne, ezt ma még nem tudjuk megvalósítani.
A fizioterápia felosztása: elektroterápia, fototerápia, termoterápia, mechanoterápia, hidroterápia, balneoterápia, klímaterápia, inhalációs terápia, diéta.

Állatkórházunkban masszázs, gyógytorna és elektroterápiás kezeléseket vehetnek igénybe a betegek.

Mechanoterápia

Gyógytorna:

A gyógytorna specifikus módszer, mással nem pótolható. A fizioterápia szinte legfontosabb része. Fő célja az izomzat erősítése, az izületi mozgáspálya helyreállítása, a vérkeringés javítása, de jelentős szerepe van az idegműködés kedvező befolyásolásában is mely a rehabilitációs folyamat szerves része.

Három fajtája van: aktív mozgás, passzív kimozgatás, asszisztált mozgás.

Az aktív torna egy irányított kezelés, elsősorban az izomzat erősítése a cél.  A gyakorlatokat a páciens egyedül végzi, a terapeuta korrigálja a mozgásokat és irányítja az izomzat helyes működését. A legfontosabb a fokozatosság elve.

A passzív tornánál mindet a terapeuta végez. A kutya az oldalán fekszik, egy ellazult állapotban, így az egyes ízületek könnyen átmozgathatóvá válnak.
Indikációk: sántaság, bénulás, arthrosis, stb. esetén alkalmazzuk, amikor egy vagy több ízület inaktív.

Asszisztált mozgást legfőképpen neurológiai betegek rehabilitációjánál végzünk. Itt a beteg önállóan egyáltalán nem, vagy nem sokáig képes megállni. A beteget felállítjuk, a lábakat normál helyzetbe rendezzük, a térdeket nyújtott helyzetben fixáljuk, és apró rugózásokat végzünk.

Masszázs:

A masszázs az egyik legősibb gyógymód

A masszázs az egyik legősibb gyógymódok közé tartozik. A masszázs során a terapeuta simító, dörzsölő, rezegtető és gyúró mozdulatokkal frissíti fel a szervezetet, mellyel csökkenti a fájdalmat.
Indikációk: izomtónus növelése, izomfeszülés oldása, vérkeringés fokozása, letapadások megszüntetése.

Elektroterápia

A TENS készülékről és módszerről
A TENS elnevezés magát a módszert is jelenti: a bőrön át történő elektromos idegingerlés (transcutan eletro-nervo-stimulatio) latin szavaiból képzett mozaikszó.

Mi a TENS lényege?

Talán hihetetlennek tűnik, de már több ezer éves múltra tekint vissza az elektromossággal való gyógyítás. A modern orvostudomány számára azonban csak 1965-ben fedezte fel ismét két angol orvos tudós (Melzack és Wall), és publikálta az úgynevezett "kapuelméletet", melynek lényege, hogy a fájdalomérzést vezető idegrostok gerincvelői szinten gátolhatók.

A TENS alkalmas izom és idegfájdalom csillapítására mint például a lumbágó, köszvény, reuma, hát-, és vállfájdalmak, fejfájás, migrén, izületi gyulladások, övsömör, arcidegzsába, ideggyulladások akut szakasza után, kisebb érszűkületek karbantartására, baleset vagy műtétek utáni fájdalmak csillapítására, felfekvések elkerülésére, agyvérzést követő izombénulásoknál az izomsorvadás megakadályozására stb. Az akupunktúrás pontokra feltéve az elektródákat, belső szervekre tudunk hatást gyakorolni. Alkalmazható így az immunrendszerünk erősítésére, a vérnyomás szabályozására, allergiás és asztmatikus problémák javítására stb.

A TENS módszer jelentősége:

 • Mellékhatásmentes fájdalomcsillapítást biztosít
 • Idült fájdalom esetén a gyógyszeradag csökkenthető, esetleg el is hagyható
 • Hatékony akut és krónikus fájdalmak esetén
 • Javítja a perifériás keringést, elősegíti a sejtek anyagcseréjét
 • Kiegészíti a gyógytornát
 • Gyógyításban és megelőzésben egyaránt használható

A TENS módszer előnyei:

 • Önálló és kiegészítő terápia is lehet
 • Hozzászokás nem alakulhat ki rendszeres használata mellett sem

A TENS kezelés:

Fájdalomcsillapításnál nincs pontos és biztos szabály az elektródok felhelyezésére. Általában az elektródokat a fájdalmas pontra vagy a fájdalmas terület mellett, vagy a területet ellátó ideg fölé lehet helyezni.
A kezelési idő kb. 30-40 perc. Naponta többször, rövidebb ideig végzett kezelés hatása kedvezőbbnek látszik, de a heti minimum kétszeri kezelés feltétlenül ajánlott.

Felhasználási területek

Fájdalomcsillapítás: porckorong megbetegedések, porckorongsérv műtetek után, idegfájdalmak, reumatikus fájdalmak, izomfájdalmak
Keringésfokozás: ödémák vérömlenyek felszívódásának meggyorsítása, felfekvések elkerülése, begyógyulásának gyorsítása
Stimuláció: periférikus bénulások, műtét utáni izommerevség, izomgörcsök kioldása, izomzat erősítése, formában tartása

oklevél Varga TündeElérhetőségek:

 • Varga Tünde +36204793392
 • www.allatkorhazak.hu
 • Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
 • www.kisallatfizio.hu
Megjelent: 18150 alkalommal Utoljára frissítve: 2017. március 07. 12:20
Értékelés:
(10 szavazat)

kórházvezető állatorvos, klinikus kisállatgyógyász szak-állatorvos, ortopédia

Tovább a kategóriában: « Szemészeti szakrendelés