Szemészeti szakrendelés

2011. március 04.
szemészeti mikroszkóp műtét szemészeti mikroszkóp műtét

A Nyíregyházi Állatkórházban 2002. óta tartunk szemészeti szakrendeléseket.

Gyakoribb szemészeti megbetegedések:

a sürgősségi szemészeti esetek
(lövések, harapások, karmolások, autó okozta és egyéb balesetek során keletkező sérülések). Gyakori, azonnali műtéti ellátást igénylő eset a szemgolyó előesése (palotapincsiknél!). Ezek az elváltozások a szem felületes illetve súlyosabb esetekben mélyebb rétegeit is érinthetik. A balesetek sokszor a szem mellett a fej egyéb képleteinek, a koponyacsontoknak a sérülését is okozhatják, a sürgősségi betegellátás keretében ezek épségének visszaállítására is törekszünk.
Gyulladások (kötőhártya és szemhéjgyulladás):
kialakulhat fertőző bakteriális és vírusos betegségek, allergiák, immunhiányos állapotok kísérőjeként, de önálló betegségként is. Kórházunkban lehetőség van arra, hogy a kötőhártyáról és a szemhéj külső felületéről mikrobiológiai mintát vegyünk, így célzott antibakteriális kezelést végezhetünk.
Szemhéj-állási rendellenességek:
kölyökkutyák (shar-pei, bulldog-ok, mastiff-ok stb.) veleszületett elváltozásait műtéti úton gyógykezeljük: entropium, ektropium, diamond eye, epibulbaris dermoid, illetve végezzük a rendellenes helyen és rendellenes számban növő pillaszőrök végleges eltávolítását.
A könnykészülék elváltozásai:
A könnykészülék veleszületett és szerzett elváltozásai közül lehetőség nyílik a harmadik szemhéj mirigy (hétköznapi nevén Harder-mirigy) előesésének műtéti megoldására, valamint a KCS (száraz szem-betegség) gyógyszeres kezelésére.

Regionálisan csak itt elérhető speciális műtétek:

Operációs mikroszkóp segítségével mikro sebészeti műtéteket végezzünk. Így lehetőség van mélyülő fekélyek, perforáló, átható sérülések és szaruhártya elhalások varrására kötőhártya lebeny átültetéssel, a németjuhász fajtákban gyakran előforduló öröklött immuneredetű betegség az Überreiter szindróma kezelésére a szaruhártya felületes rétegének hámozásával.

Szürke-hályog műtét: Állatkórházunkban 2010. óta végzünk ilyen műtétet, régiónkban egyedülállóan. A műtét során a human gyakorlatban használt műtéti technikát a phacoemulsificatiot használjuk, és az emberek műtétjéhez hasonlóan a szürke-hályogos szemlencse helyére műlencsét ültetünk be. A műtét előtt a szem mélyebb rétegeinek, legfőképpen a retinának az állapotát ellenőrizzük szemészeti ultrahangos vizsgálat során. Eddigi eredményeink nagyon bíztatóak, a műtött kutya pacienseink visszanyerték látásukat!

Szemészeti szűrővizsgálat: Tenyésztők számára 2002. óta szemészeti szűrővizsgálatokat végzünk, hogy a tenyésztésbe vétel előtt a szukák és kanok öröklött szembetegségeit még időben kiszűrhessük. A vizsgálatokról TANÚSÍTVÁNYT állítunk ki, amely igazolás jelentősen növeli a kutya tenyész-értékét. A szemészeti szűrővizsgálatokat éber állapotban, pupillatágítás mellett végezzük. A vizsgálat fájdalommentes, rövid idő alatt elvégezhető. A vizsgálat után magyar és angol nyelven igazolást adunk ki, entropium, ektropium, perzisztáló pupillaris membran, atresia puncta lacrimalis, trichiasis, dystichiasis, cornea dystrophia, cataracta, luxatio lentis, CEA (collie eye anomalia), retina dysplasia, PRA (progressive retina atrophia) meglétéről, illetve klinikai tünetek hiányában a mentességről. Az öröklött betegségek némelyike, kutya fajtánként különbözőek, genetikai vérteszttel is szűrhetőek, így a homozigóta és a heterozigóta hordozó egyedeket is kiszűrhetjük. A vértesztek jelentős részét külföldi laboratóriumok végzik.

A szemészeti szakrendelésekre előzetes telefonos időpont egyeztetéssel is jelentkezhetnek a +36-42-512-200 és a +36-30-206-0969-es telefonszámokon Dr. Rankli Évánál, vagy a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen.

Megjelent: 26669 alkalommal Utoljára frissítve: 2017. március 07. 12:10
Értékelés:
(50 szavazat)

klinikus kisállatgyógyász szak-állatorvos

Tovább a kategóriában: Fizioterápia »