A szem a lélek tükre…

2018. március 01.

…és a testé is, mert számos szisztémás, egész szervezetre kiterjedő betegség diagnosztizálható egy alapos szemészeti vizsgálat során.

Többször találkozunk olyan állatokkal, amelyeket gazdájuk szemészei vizsgálatra hoz el, mert elveszítették a látásukat. Ez a legszembetűnőbb tünet, ami az életminőségüket hírtelen alapvetően megváltoztatja és a gazdák ezt veszik észre.

Ilyenkor a szemészeti vizsgálat során láthatunk, retinaleválást vérzéssel vagy vérzés nélkül, szemgolyón belül vagy a szemgödörben daganatos elváltozást, gyulladást, szürkehályogot, az egész szemre kiterjedő belső szemgyulladást /uveitist/, az elülső szemcsarnokban vérzést vagy genny felhalmozódását vagy szaruhártya gyulladást /ödémát, keratitist/, szemhéjállási rendellenesség és pupillaszűkület tünetegyüttesét. Ezek a betegségek lehetnek önállóan a szem betegségei, de nagyon sokszor csak a jéghegy csúcsát jelentik. Ezekben az esetekben a szemészeti vizsgálatot kiegészítjük és több belgyógyászati betegséget találhatunk például veseelégtelenséget, magas vérnyomást, kullancsok által terjesztett parazitás fertőzöttséget, cukorbetegséget, pajzsmirigy problémát, nyirokcsomó vagy mellüregben elhelyezkedő daganatokat, méhgyulladást, prosztata gyulladást.

Ezekben az esetekben az alapbetegség kezelése az elsődleges feladatunk.

klinikus kisállatgyógyász szak-állatorvos