A kombinált oltások

2018. április 19.

Gyakran tapasztaljuk, hogy a behozott kutyák a veszettség (rabies) elleni vakcinázása rendszeres, azonban a kombinált oltási soruk kölyökkoruk óta megszakadt, az oltási könyvben az utolsó évszám itt évekkel ezelőtti. Mi is a kombinált oltás, és miért érdemes ezt is évente beadatni a kutyusoknak?

A kombinált oltásokra jellemzően a DHP-L, illetve a DHPPi-L jelzés van feltüntetve. Ez a rövidítés a canine Distemper, a Hepatitis, a Parvovirus, a Parainfluenza, illetve a Leptospira nevű betegségeket, kórokozókat jelöli.

A distemper, magyarul szopornyica kórokozója egy olyan vírus, ami elsősorban a légzőszervet, valamint az idegrendszert támadja meg. Ez ugyan nem mindennapos betegség, de rossz körülmények között tartott kutyusoknál előfordul, és a megbetegedett állatoknak körülbelül a harmada elpusztul.

A kombinált oltások

A hepatitis betegségnél egy másik vírus fertőző májgyulladást okoz. Ennek gyakoriságáról a diagnosztizálásának nehézsége miatt nem tudunk biztosat mondani, de májbeteg kutyákkal elég gyakran lehet találkozni.

A parvovírus bélgyulladást okoz, főleg kölyökkutyák esetén ez sok esetben halálos kimenetelű véres hasmenéses betegségként jelenik meg. Sok „parvós” kiskutyát kezelünk, szinte állandóan van az intenzíven ápolt betegeink között ilyen állat.

A parainfluenza vírus általában köhögést okoz, ezt például kutyaiskolában könnyen elkaphatják kedvenceink.

A Leptospira egy emberre is veszélyes baktérium, elsősorban a máj és a vese károsodik a betegségben. Például pocsolyákból, rágcsálóktól szedhetik össze ezt a kórokozót a kutyák. Ritkán fordul elő, de nagyon veszélyes betegség.

Fontos tudni, hogy a vírusos betegségeknél igazán csak tüneti kezelést tudunk alkalmazni, az antibiotikumok a vírusokra nem hatnak, a vírusellenes szerek pedig nem elég specifikusak. Emiatt a vakcinázás, tehát a megelőzés a legjobb megoldás. Mivel a védettség „elfelejtődik” (a memóriasejtek is cserélődnek), az oltást évente ismételni javasolt.

Dr. Bozi Szilvia írásai