Kölyökkor - Féreghajtás

2010. január 04.

hajtasAz első féreghajtás már három hetes korban megtörténhet.

 

 

 

A kölyök fertőződhet bizonyos féregfajtákkal az anyakutya tején keresztül is, vagy akár az anyakutya bőréről, így a háromhetes korban végrehajtott féreghajtás akár célt is érhet, a megfelelő féreghajtás viszont sohasem ártalmas.

A további féreghajtás két-három hét múlva többnyire már történhet az oltásokkal egy időben is. A féreghajtás után figyelni érdeme a kutyus bélsarát. Féreghajtás után ugyanis nagyobb valószínűséggel ürülhet féreg a bélsárral, ezért a féreghajtás után az újrafertőzöttség elkerülése érdekében minél hamarabb szükséges a bélsár eltávolítása. Féreghajtást addig szükséges ismételgetni kéthetente, amíg az utolsó féreghajtás után már nem ürül féreg az állat bélsarával.

k_pankaEzt követően a féreghajtást ismételni lehet negyedévente, vagy félévente, de minimum évente a kötelező veszettségelleni oltással. A kutyák számára gyártott féreghajtó tabletták adagolásánál érdemes figyelembe venni, hogy többnyire egy tabletta egy tíz kilogrammos állatnak elegendő. Ezért pl. egy 5 kg-os állat fél tablettát, egy 40 kg viszont négy tablettát kapjon. A gyakoribb féreghajtást általában ott javasoljuk, ahol több kutya él egymás mellett, esetleg nedvesebb, szűkebb helyen, a férgek terjedéséhez kedvezőbb körülmények között.

Vannak férgek, amelyek a háziállatainkról az emberre is átterjedhetnek. Ezek többnyire ott jelenthetnek veszélyt, ahol nem megfelelőek az általános higiéniás körülmények, vagy egy családban, ahol a gyerekek túl közeli viszonyt tartanak a kis kedvenccel. A férgek állatról-emberre terjedés szempontjából érdemes a gyermekek figyelmét felhívni arra, hogy a kutyázás után és étkezés előtt alaposan kezet kell mosni, nem javasolt a kutyák puszilgatása, és az egy ágyban alvás.

 

A kutyák férgessége komoly állat- és közegészségügyi gondok forrása lehet, ezért a felelős állattartáshoz hozzátartozik a rendszeres féreghajtás.

Megjelent: 9730 alkalommal Utoljára frissítve: 2017. július 26. 12:59
Értékelés:
(0 szavazat)

kórházvezető állatorvos, klinikus kisállatgyógyász szak-állatorvos, ortopédia