Mérgezések és kezelési lehetőségei

Patkányméreg ( warfarin)

A patkányméreg hatóanyaga a warfarin, ami egy dikumarol származék, és véralvadási zavart okoz. Ha nem vesszük észre időben a problémát az állat lassan elvérzik. A szervezetbe juthat közvetlenül a méreg vagy akár a már mérgezett patkány, egér elfogyasztásával. Az első tünetek a felvétel után 2-3 nappal jelentkeznek: bágyadtság, halvány nyálkahártyák, felületi vérzések, pontszerű vérzések az ínyen, véraláfutások, mellkasi vérzés esetén pedig nehezített légzés is megfigyelhető. Amennyiben még időben elkezdjük kezelni, akkor jó a prognózis, azonban a méreg hosszú ideig kering a szervezetben, és emiatt a kezelés is elhúzódó.

Fagyálló ( etilén-glikol)

Ez a vegyszer szinte minden háztartásban megtalálható, és ugyanúgy veszélyes az emberre, mint a kutyára, macskára. Édeskés íze miatt az állatok előszeretettel, maguktól fogyasztják el. A méreg gyorsan felszívódik, és a keringésbe jutva a vér kalciumával kristályokat képez, majd pedig visszafordíthatatlanul károsítja a vesét. Elsőként itt is bágyadtság, elesettség, illetve a sok víz ivása tűnhet fel a gazdinak. Ezen kívül jelentkezhet hányás, nyálzás, bódult viselkedés, később pedig görcsös rohamok alakulnak ki. A kezelés minél hamarabb kezdődik, annál több esélye van az állatnak a túlélésre, azonban az idő előrehaladtával a túlélési esély sajnos rohamosan csökken. Amennyiben észreveszi a tulajdonos a fagyálló elfogyasztását sürgősen forduljon állatorvoshoz!

Rovarirtók ( szerves-foszforsavészter származékok)

A permetszerek szájon át felvéve, vagy belélegezve kerülhetnek az állatok szervezetébe. Idegrendszeri tüneteket okoz, ami az idegsejtek közötti ingerületátvitel zavara miatt alakul ki. Jellemző a zavart viselkedés, az elesettség, rövid időn belül pedig rángógörcsök alakulnak ki. Ennek a betegségnek jó a prognózisa, amennyiben időben észreveszi a tulajdonos, és megkapja a szükséges kezelést az állat.

Hypo ( hipoklóros-sav)

Ez a háztartásokban gyakran előforduló fertőtlenítőszer lenyelve súlyos károsodást okoz az emésztőrendszerben, ami könnyen végzetes is lehet, komplex gyógykezeléssel ez azonban megelőzhető. A tünetek hamar jelentkeznek, ezek többek között lehetnek bágyadtság, fájdalmas has, hányás és az emésztett vértől sötét, szinte fekete bélsár.