Baleset, vérzés

Háziállatainkat sokszor érhetik olyan balesetek, amelyek után sürgős ellátást igényelnek. Leggyakrabban autóbalesetek, magasból történő leesés, valamely tárgy okozta vágás vagy szúrás, vagy kutyatámadások okozta balesetekkel találkozunk ügyeleti időbe. Ezek közül bármelyik esetben kialakulhatnak könnyebb, vagy akár súlyosabb, az állat életét veszélyeztető sérülések. Balesetek során fontos a sokkos állapotú állatok légzési és keringési működésének helyreállítása (sokktalanítás), vérzéscsillapítás, valamit a megváltozott anatómiai viszonyok műtéti rendezése.

Baleset, vérzésAutóbalesetek leggyakrabban abban az esetben történnek, ha a kutya, vagy macska meggondolatlanul autó elé szalad. A kinti cicák esetén nem sok mindent tehetünk ez ellen, viszont a kutyák megszökését jó állapotú kerítéssel és gondos odafigyeléssel (a kapuk nyitva felejtése) megelőzhetjük. Ez nemcsak a kutya egészsége miatt fontos, hanem a kutyatartók állatvédelmi törvényben foglalt kötelessége is. Az autóútra került kutya nemcsak a saját, hanem más, a közlekedésben résztvevő emberek életét is veszélyezteti. A kóborló állat miatti hirtelen kormánymozdulat következménye a kutya tartójának is a felelőssége.

A baleset bekövetkezte után fel kell mérni az állat állapotának súlyosságát. Ha nem történt súlyos eset, akkor sokszor csak az ijedség miatti sokkal kel megküzdeni. Sajnos számtalan olyan eset is van, ami olyan mértékű lágyszöveti elváltozással jár (pl. agyrázkódás, tüdőzúzódás, hasüregi szervek súlyos sérülése, súlyos vérzések), amelyet már egy gyors állatorvosi beavatkozás sem tud megmenteni.

Baleset, vérzésAutóbalesetek esetén gyakran sérülnek végtagok. Ilyen esetben sokszor műtétre van szükség. A csonttöréseket, ficamokat, izomszakadásokat és sebeket műtéti úton szükséges rendezni.

Az esetek egy részében az állatok sokkos állapotban vannak, a keringési rendszerük nem kielégítő, ami veszélyezteti az életfontosságú szervek működését. Ezért sürgősségi ellátás során elsődleges a sokktalanítás.

Magasból történő leesés főleg lakásban tartott cicák esetében fordulhat elő. Nagy gondot kell fordítani a lakásban tartott cicák esetében arra, hogy nehogy egy nyitott ablakon, vagy erkélyről leessenek. Ezért nem szabad a cicákat nyitott ablakú lakásban, vagy erkélyen hagyni. Sajnos a cicák sokszor vadászösztönüktől elvakultan nem mérik fel megfelelően a magasságokat, távolságokat és a saját képességeiket, így ilyen esetekben gyakran megtörténhet a baleset. És noha a macskák képesek nemcsak talpra esni, hanem testtartásukkal valamelyest fékezni is magukat, több méteres magasságból leesve életveszélyes sérüléseket szenvedhetnek. A sérülések súlyossága függ a magasságtól és a talajtól is. Ezek függvényében több sérülés is érheti őket, pl. végtagtörések, állkapocstörés, agyrázkódás, zúzódások, rekeszsérv, belső vérzések, stb.

A sürgősségi ellátás feladata lehet a sokktalanítás, fájdalomcsillapítás esetleg vérzéscsillapítás.

Valamely tárgy okozta vágás, vagy szúrás akkor veszélyes, ha súlyos vérzést okoz, vagy ha életfontosságú (mellkasi, vagy hasi) szerveket érhet. Leggyakrabban akkor találkozunk vele, ha egy kutya valamibe belelép, vagy valahol megvágja, megszúrja magát. Ilyenkor nem mindig a seb állapota, hanem a vérzés csillapítása jelenti a sürgős beavatkozást. Lábvégen jelentkező súlyos vérzés esetén altatás után a vérzés helyét felderítjük, majd egy varrat felhelyezésével megszüntetjük. A sebet kitakarítjuk, fertőtlenítjük, majd összevarrjuk, szükség esetén kötéssel látjuk el.

Vérzés esetén, amíg az állatorvoshoz nem érünk, határozzuk meg a vérzés pontos helyét, majd azt nyomással próbáljuk meg csillapítani. Egy nagy kötés felhelyezésénél többet ér egy kisebb, pontosabb és szoros kötés felhelyezése. Érdemes segítséget kérnünk az állatorvoshoz való eljutásban, hiszen egyszerre pl. vezetni és nyomást gyakorolni a vérzésre nehéz dolog. Különösen vérzékeny területek pl. fül, orr, nyelv, lábvégek, de véralvadási probléma esetén is lehet jelentős vérzés, pl. patkányirtó okozta mérgezés, vagy májbetegség esetén.

Kutyatámadások és harapások esetén a sérülések súlyossága függ az állatok méretbeli különbségétől, valamint a támadás idejétől. Fontos, hogy tisztába legyünk kutyánk tulajdonságaival, hiszen vannak kutyák, amelyek szívesen támadnak meg más kutyákat. Ebben az esetben sétáltatáskor fokozottan figyeljünk kutyánkra.

Sérülések lehetnek leggyakrabban lábvégeken, nyak-, mar-, lágyéktájékon, de akár bárhol a testen. Előfordul, hogy a harapás következtében kisebb-nagyobb bőrterületek elvállnak az izmoktól, izmok szakadhatnak, csontok törhetnek. Hasüregbe, mellüregbe terjedő harapások akár belső szervek sérülését, vérzését is okozhatják.