A szívférgesség terjesztői a szúnyogok

2015. március 24.

Ahogy melegszik az idő, nemsokára megjelennek a szúnyogok, amelyek a szív- és bőrférgek lárváit terjesztik.

A szív- és bőrférgesség ma már egyértelműen jelen van hazánkban. Egyre gyakrabban találkozunk ezekkel a betegségekkel, hiszen a környezeti változások és a turizmus kedvez a mediterrán betegségek hazai terjedésében.

A betegség sajnos emberre is átterjedhet, ezért közegészségügyi szerepe jelentős. A bőrférgek megjelenhetnek az emberen a bőr alatt granulomák formájában, de akár a szemben is.

A bőr- és szívféreg fajok a Dirofilaria nemzetségbe tartozó fonálférgek. A fertőzött kutyából a szúnyog csípésével lárvát vesz fel. A lárva fejlődik a szúnyog testén belül is, majd a fejlettebb lárvát szúrásával egy másik kutya vérébe juttathatja. A lárvák a vérkeringésbe kerülnek, majd a bőrféreg esetén a bőr alatti kötőszövetben, a szívféreg esetén a szívben felnőtt férgek alakulnak ki, melyek szaporodnak és tüneteket mutatnak. A szívférgek a kutyákban szív és keringési rendellenességet, a bőrférgek pedig testszerte csomókat, duzzanatokat okoznak. A férgek fejlődési ideje hosszú, akár évek is lehetnek, ezért sokszor jelenlétük nem jelent még tünetekben megnyilvánuló betegséget.

Kimutatása csak laboratóriumi vizsgálati lehetőségekkel lehetséges, bár nagyszámú szívféreg a szív ultrahangos vizsgálata során is észrevehető. A lárvákat vérből lehet kimutatni, a kifejlett férgeket pedig gyorsteszttel, vagy DNS állományuk kimutatásával (PCR) lehet diagnosztizálni.

A betegséget sajnos nagyon nehéz kezelni, mert az elpusztult szívférgek a vérkeringésbe jutva komoly életveszélyes állapotot okozhatnak.

Ezért a hangsúly a megelőzésen van. Számos készítmény van forgalomban, amelyek a szúnyogok távoltartásával, vagy a lárvák elpusztításával segít a betegség, vagy a tünetek kialakulásának elkerülésében.

Mit tehet egy kutyatulajdonos a bőr- és szívférgekkel szemben?

  • megelőzés: a szúnyogok távoltartásával, vérben lévő lárvák elpusztításával
  • kutyák szűrése: vérvizsgálattal (lárvák kimutatása, kifejlett férgek kimutatása)

A bőr- és szívférgességgel kapcsolatos egyéb kérdéseivel forduljon bizalommal az Állatkórház dolgozóihoz.

Megjelent: 5912 alkalommal Utoljára frissítve: 2017. június 05. 10:56
Értékelés:
(10 szavazat)