A babesiosis a kutyák egyik leggyakoribb megbetegedése

2022. február 25.

Tavasz közeledtével az idő egyre enyhébb, amivel párhuzamosan egyre gyakrabban jelennek meg a kullancsok, és a kullancs által terjesztett betegség, a babesiosis. Azonban a kullancsok nemcsak tavasszal és ősszel aktívak, hanem enyhébb teleken é hűvösebb nyarakon is aktívan jelen lehetnek, és terjesztik a betegséget.

A betegséget a Babesia canis, egysejtű parazita okozza, mellyel a kutya kullancs közvetítésével fertőződik meg. A kullancsok már bárhol előfordulhatnak, nemcsak az erdőn mezőn, de a parkokban, udvarokban, egyéb zöldterületeken is gyakran jelen vannak. A kullancs vérszívás közben juttatja a kórokozót a kutya vérébe.

A megfertőződött kutyák korra és nemre való tekintet nélkül étvágytalanok, bágyadtak lesznek. Előfordulhat hányás, véres vizelet ürítése, elhúzódóbb és súlyosabb esetben a nyálkahártyák sárgás elszíneződése.

Az állatorvosi vizsgálat során lázat tapasztalunk. Szükséges a vérvizsgálat, mely során a diagnózist meg lehet erősíteni, illetve a betegség súlyosságát megállapítani.

Mivel a beteg kutyák egy része rendkívül súlyos állapotba kerülhetnek, ezért az egész évben történő megelőzés javasolt. Megelőzésre az utóbbi években a tablettás készítmények javasoltak. Egy tablettával a terméktől függően 1-3 hónapos védettséget alakíthatunk ki. Szúnyogszezonban bizonyos tabletták kombinált lehetőségeit is kihasználhatjuk a szívférgesség megelőzése érdekében.

További információért kérdezze kollegáinkat!

Photo credit: NIAID on VisualHunt.com