PRP terápia, a test természetes gyógyító ereje

2022. július 31.
Írta: Dr Pelle György

Regeneratív terápia a mozgásszervi betegségek gyógyításáért

A regeneratív terápia olyan kezelések gyűjtőneve, amelyek nem csupán elfedik a fájdalmat, hanem azok okát is megszűntetik és természetes módon gyógyítják.

A regeneratív terápiák stimulálják és felgyorsítják a test természetes öngyógyító folyamatait, használatuk a humán-, és állategészségügyben is több mint harminc évre nyúlik vissza. A vérlemezkékben gazdag vérplazma (Platelet-Rich Plasma, PRP) kezelések az egyik leghatékonyabb regeneratív terápiás kezelések közé tartoznak.

PRP kezelés

Számos sérülés nem megfelelően gyógyul, aminek következtében krónikus fájdalomérzet alakulhat ki és a sérült testrész funkciójában korlátozódhat. A PRP kezelés során a páciens saját véréből centrifugálással, vérlemezkékben gazdag vérplazmát állítunk elő és juttatunk vissza az érintett területekre.

Vérlemezkék

A vérlemezkék a vöröscsontvelőben keletkeznek, elsődleges szerepük a vérzéscsillapításban és az akut sérülések gyógyulási folyamatainak beindításában van. A belsejükben lévő sejtstruktúrák növekedési faktorokat, fehérjéket és számos olyan bioaktív molekulát tartalmaznak, amelyek a szövet regeneráció kulcsfontosságú elemei és szabályozói.

Eredmény

A vérlemezkékben gazdag vérplazma természetes úton elősegíti a gyógyulás beindulását a sérült szövetek, ínak és szalagok újjáépítését. Hozzájárul a porcfelszín védelméhez és csökkenti az ízület kopás tüneteit. A kezelés eredményeként a gyógyulás felgyorsul, csökken, vagy akár teljesen megszűnik a fájdalomérzet és visszaáll a természetes funkció.

A kezelés folyamata

A PRP kezelés körülbelül 25-30 percet vesz igénybe. A betegek a kezelést követően rögtön a saját lábukon távozhatnak. Tekintve, hogy a beavatkozás non-invazív (helyi injekciós kezelés), a kezelésből való felépülés rövid ideig tart.

Javasolt kezelések száma

A javasolt kezelések száma függ a betegség típusától. Általában 1-3 kezelés elegendő a várt eredmény eléréséhez.

Rehabilitáció

A kezelést követő két hétben a végtagot csak fokozatosan javasolt terhelni. A beavatkozás utáni napokban a kutyát lehetőség szerint pórázon sétáltassuk és két hétig ne futtassuk. Kerüljük a túlerőltetést!

A PRP terápia főbb alkalmazási területei:

 • Térd-, és csípőízület kopás (artrózis)
 • Akut szalag-, ín-, és izomsérülések
 • Részleges keresztszalag szakadás
 • Krónikus szalag-, ín-, és ízületi fájdalom
 • Osteochondralis elváltozások (pl. porcelhalás, OCD)
 • Ortopédiai műtétek, például TPLO, TTA, végtag korrekciók utáni gyógyulás elősegítése
 • Csonttörés utáni regeneráció
 • Álízület (pszeudoartrózis)
 • Bőrsérülések
 • Szaruhártya fekély
 • Dobhártya perforáció regenerálódása
 • Ischemiás szívbetegség, szívizom regeneráció

Szakmai tapasztalat

Állatorvosaink többéves ortopédiai tapasztalattal rendelkeznek, külön speciális képzéssel és gyakorlattal a PRP terápia területén. A teljes kórházi csapat felkészülten várja, hogy a legjobb kezelést nyújtsa kis kedvencének. Kérjen időpontot szakorvosunkhoz, és érdeklődjön a PRP kezelések felől.

Technológia

A vérlemezkékben gazdag vérplazma kezelés a test természetes gyógyító erejét használja ki. A beavatkozások eredményességét röntgen-, vagy ultrahang készülék használata segíti. A kiváló minőségű PRP koncentrátum elérése érdekében a PainCare Technologies által forgalmazott legújabb és legmegbízhatóbb orvosi technológiát alkalmazzuk.