Babesiosis

2011. július 13.

150-kullancs-szivas-elott-es-utanA kullancsok által terjesztett betegségek között ma Magyarországon állatorvosi szempontból legfontosabbnak mondható a babesiosis. Ez a betegség rohamosan emelkedő számú esetben mutatkozik évről évre, olyannyira hogy mára már ez az egyik leggyakoribb fertőző betegség kutyákban. Okozója hazánkban a Babesia canis nevű egysejtű vérparazita, ami a kullancsok nyálmirigyében tartózkodik. A kullancs megtapadása után kb. 24 óra után kerül át az egysejtű a kutya vérpályájába, és ott a vörösvértestekben szaporodva károsítja, feloldja azokat. Ez a folyamat, közvetlenül a vérfesték vérpályába kerülésével, illetve közvetve az elégtelen szöveti oxigénellátottság és a szervezet gyulladásos védekezőreakcióinak beindítása miatt felelős a tünetek kialakulásáért.

Leggyakrabban a kullancsok aktivitásával összefüggésében a tavaszi és őszi időszakban jelentkezik a babesiosis, de szórványosan szinte egész évben előfordulnak megbetegedések. A fertőződés után pedig akár több hét is eltelhet a tünetek megjelenéséig. A kullancsot észrevenni nehezebb, mint gondoljuk, ezért ha a tulajdonos nem látta a parazitát, akkor is gondolni kell a fertőződés lehetőségére. Mára a szervezett irtás hiányának következtében olyan fokú a kullancsok szaporodása és terjedése, hogy belvárosi családi házak kertjeiben, lakótelepek parkjaiban is jelen vannak.

A betegségre jellemző tünetek: bágyadtság, láz, sárgaság, vérfesték-vizelés ( sötétbarna vizelet), hányás, hasmenés, sápadt nyálkahártyák.

150-sargasag-babesiosis-miattA betegség általában kezelésre jól reagál, és az állatok maradéktalanul gyógyulnak rövid időn belül, de fontos kihangsúlyozni, hogy még komplex kezeléssel is akár halálos lehet a fertőzés, mivel egyre gyakoribb az egyes szövődmények kialakulása. Következményesen károsodhat ilyenkor többek között a máj, a vese, az izomzat, a tüdő, a hasnyálmirigy vagy akár a központi idegrendszer is.

A szövődmények kialakulásának megelőzése és a sikeres gyógykezelés érdekében fontos a minél előbbi komplex intenzív terápia megkezdése!

A betegség legegyszerűbben a paraziták távol tartására kifejlesztett nyakörvekkel, illetve spot on készítményekkel előzhető meg. Ezeknél mindig figyelemmel kell lenni a készítmény hatásidejére, külön kullancsokra vonatkozóan. A magas kullancsfertőzöttségű területeken ( erdők, ligetek) sokszor szükséges a különböző készítmények kombinált alkalmazása.

A tavalyi év óta lehetőség van Babesia elleni vakcina adására is. Ezzel a vakcinával hazánkban egyelőre még nincs sok tapasztalat, de külföldi vizsgálatok alapján nagy mértékben csökkenthetőek a betegség káros hatásai a védőoltás beadásával.

További információért kérdezze állatorvosainkat!

Megjelent: 5176 alkalommal Utoljára frissítve: 2011. július 13. 11:27
Értékelés:
(4 szavazat)

kórházvezető állatorvos, klinikus kisállatgyógyász szak-állatorvos, ortopédia