A fogak ápolása és a szájhigiénia

2012. február 17.
Írta: Dr. Pelle György
A fogak ápolása és a szájhigiénia A fogak ápolása és a szájhigiénia

Házi kedvenceinknél egyre nagyobb problémát okoz a fogak romlása, ezzel együtt az íny megbetegedése és a szájfertőzések kialakulása.

fogapolas-01Szájfertőzések vírusos fertőző betegségek résztüneteként is kialakulhatnak, ezek főleg macskákban gyakoriak. A vírusos szájfertőzések fiatal és idősebb egyedekben egyaránt előfordulhatnak, és a terjedésükben fontos szerepet játszik a kandúrok verekedése, egymás megharapása is. Ilyen betegségek a panleukopaenia, a leukózis és a macskák immunhiányos állapota (FIV) is.

Szájfertőzés kialakulhat lakásban tartott állatoknál a szervezeten belül zajló immunológiai folyamatok miatt is, ekkor az allergiához hasonló un. autoimmun folyamatról beszélünk. Ilyenkor sok esetben az állatoknál egy egész életen át tartó gyógyszeres kezeléssel csillapíthatóak csak a tünetek. A száj nyálkahártyáján fekélyek, kimaródások vagy növedékek alakulnak ki, emiatt a macskákon erős nyálzás kezdődik, sokszor a nyelvük is kilóg a szájukból. Az evés fájdalmas, nagyon éhesek mégsem esznek, esetleg kezdeti stádiumban a puha eleséget fogyasztják csak el, a szárazat már kiejtik a szájukból.

fogapolas-02Ínygyulladás kialakulhat fogkőképződés miatt is. A macskák és kutyák szájüregének ph értéke nem kedvez a fogszuvasodásnak, de kedvez a fogkő lerakódásának. Éppen ezért fontos, hogy a házi kedvenceink ne csak puha eledeleket egyenek, hanem olyan táplálékot is, amivel a fogaikat megfelelően koptatni tudják. Ezért kistestű fajtáknál is fontos a száraztápok etetése. Már egészen kölyökkortól kaphatóak kis szemcseméretű száraztápok, amiket még a mini yorkik és a csivavák is szívesen fogyasztanak. Nem szabad elkényeztetni őket a puha eledelekkel, mert utána már nem lesznek hajlandóak száraztápot ropogtatni, főleg lustaság miatt. Ilyenkor komoly veszélye van annak, hogy a fogaikat már néhány évesen elvesztik ínysorvadás, fogkövesedés miatt. Nagyobb testű kutyáknál főzhetünk nagyobb darab csontokat, amiket megenni nem tudnak, de tudnak „rágódni” rajta. Ezt a célt szolgálják a gyárilag készített rágókák, jutalomfalatok is.
A fogkő kialakulásakor nem csak a fog színeződik el, hanem a fogkő egy része a fognyak és az íny közé rakódik és szépen lassan az íny letolódik a fogakról, a fog meglazul a fogmederben és kihullik, vagy ki kell húzni. A foggyökér gyulladása és tályogosodása is kialakulhat. A fogkő eltávolítása ultrahangos eszközzel rövid bódításban történik.

fogapolas-03 fogapolas-04

A kistestű kutyafajtáknál gyakori elváltozás, hogy a tejfogak nem teljesen hullanak ki, un. perzisztáló tejfogak maradnak vissza. Ezek mellett a maradó fogak is kinőnek és dupla fogsor alakulhat ki. Ezeket a tejfogakat ajánlatos kihúzni, mert a dupla fogak között összegyűlik az ételmaradék, és a tejfogak nem is engedik, hogy a maradó fog rendesen a fogsorba nőjön ezért nem is megfelelően kopik.

A szájhigiénia megőrzésére kaphatóak már szájfertőtlenítő oldatok is, olyanok, mint az emberi szájvizek. Ezeket az oldatokat a vizes tálkába kell önteni, az állatok szívesen elfogyasztják, így a szájszag csökkenthető és a szájgyulladások megelőzhetőek, illetve a gyógyszeres kezelést is jól kiegészítik.

2012 áprilisában ismét fogápolási hónapot tartunk Állatkórházunkban, amely során a az ingyenes fogvizsgálat után ajándék fogápoló jutalomfalatot adunk ajándékba! Résztelekről később itt a honlapunkon tájékozódhat!

Megjelent: 6342 alkalommal Utoljára frissítve: 2013. április 09. 12:59
Értékelés:
(2 szavazat)