Téli tanácsok kutyásoknak

2012. február 17.

A tél házi kedvenceink egészségét is próbára teszi. A megváltozott időjárási viszonyokhoz az ő szervezetüknek is alkalmazkodni kell. Éppen ezért a gazdáknak is jobban kell rájuk figyelni, mert mások az igényeik, más veszélyeknek vannak kitéve, mint a melegebb hónapokban.

itt-a-tel-01A kölyökkutyákat és a rövid szőrű kutyákat, még felnőtt korukban is, ilyenkor a kemény téli hónapokban meleg helyen kell tartanunk. Nappal lehetnek kint, amikor sokat mozognak, és a rendszeres sétákat, kirándulásokat is meg lehet tartani, de éjszakára fontos, hogy fűtött helyen alhassanak. Sok kutya a rendszeres és bőséges táplálék ellenére veszít a testsúlyából, mert ilyenkor a táplálékból a testhőmérséklet fenntartásához szükséges „fűtőanyagot” is elő kell állítaniuk. Szintén fontos az idősebb állatok melegítése, hiszen ők már koruk, vagy a betegségeik miatt sokkal kevesebbet is mozognak, fontos, hogy nappal is melegedhessenek. A kistestű kutyáknál gyakori, főleg nagy hóban, hogy a hasuk átfázik és ez akár végzetes emésztési és bélrendszeri problémákat is okozhat. Így az ő esetükben ajánlatos a manapság divatos kutyaruhák viselése. Ez nem csak divat, de egészségügyi szempontból is javasolt.

Amennyiben nem kell betegségek miatt diétát tartanunk az állatunknál, hideg téli időben etethetünk kalóriadúsabb táplálékot is. A vizes edényükbe tehetünk langyos vizet, hogy minél később hűljön ki vagy fagyjon meg. A vizes edényeket naponta többször ellenőrizni kell, ha befagyott újra kell tölteni. Etethetünk velük leveseket is, de itt fontos, hogy az ne legyen nagyon sós.

Sok kutyánál a téli időszakban, amikor a szervezetüket a hideg idő is megterheli, előjöhetnek rejtett, régebb óta lappangó betegségek, vagy a már korábban is kezelt betegségek súlyosbodhatnak. Ilyenek az ortopédiai betegségek, a szívbetegségek, immunhiányos állapotok, vese vagy májelégtelenség. Ezek, hogyha időben felismerjük, kezeléssel jól karban tarthatóak, kezelhetőek. Azonban, például a mozgásszervi betegeknél, a hideg idővel annyira súlyosbodhatnak a tünetek, hogy akár teljesen elfekvővé válhatnak, lebénulhatnak. Ilyenkor, főleg nagytestű betegeknél nagyon nehéz lehet őket ismét lábra állítani, vagy a testük tisztán tartásáról gondoskodni.
Nem ortopédiai probléma, de szintén sántikálást tud okozni kedvenceinknél, hogyha olyan helyen sétálunk velük, vagy olyan helyen élnek, ahol a járdákat felsózzák. A sós, jeges, olvadékos talaj nagyon kikezdi a talppárnájukat, a berepedezik, fájdalmas, sebes lesz. Ezután még jobban csípi a só.

itt-a-tel-02Télen nagyon gyakori mérgezés a fagyálló vagy más néven etilén-glikol toxikózis. Az etilén-glikol édes anyag, ezért az állatok szívesen elfogyasztják. A felvett méreganyag felszívódás után végzetes vese elváltozásokat okoz. Amennyiben észrevesszük, az állat megitta, rögtön itathatunk vele alkoholt, mert ez még a gyomorban közömbösíteni képes a fagyálló hatóanyagát, felszívódás után, nagy mennyiség felvétele esetén viszont a veseelégtelenség kialakul.

Téli időszakban gyakoribbá válnak a felső légúti megbetegedések is. Ilyenek az orrfolyás, kötőhártya gyulladás, mandulagyulladás, garat- vagy gége-légcsőgyulladás is. Ezek szövődményeként tüdőgyulladás is kialakulhat.

Kialakulhatnak vagy súlyosbodhatnak felfázásos tünetek, hólyag, vagy prosztatagyulladások. Ezek a betegségek főleg középkorú és idősebb kutyáknál jellemzőek nagyobb számban, de fiatal kedvenceinkre is fokozottan figyelnünk kell télen.

Megjelent: 5221 alkalommal Utoljára frissítve: 2013. március 01. 17:39
Értékelés:
(0 szavazat)

kórházvezető állatorvos, klinikus kisállatgyógyász szak-állatorvos, ortopédia