Elsősegélynyújtás otthon, mielőtt az orvoshoz jutunk

2012. január 25.

Balesetek és mérgezések a legelővigyázatosabb kutya- és macskatartóknál is történhetnek. Néhány esetben életmentő lehet a gazdák szakszerű viselkedése, míg eljutnak kedvencükkel az állatorvoshoz.
A következőkben szeretnék felsorolni egy-két olyan esetet, amikor otthon is tehetünk valamit. Vannak olyan balesetek, sérülések, mérgezések, amikor csak az a gazdák feladata, hogy pontosan megfigyeljék az állatok viselkedését, hogy melyik lábukra tudtak felállni, vagy már egyiket sem tudták terhelni, milyen a mozgásuk, figyelnek-e arra, hogyha nevükön szólítják őket. Volt-e eszméletvesztés. Láttak-e széklet- vagy vizeletürítést, a széklet és vizelet eltért-e a megszokottól. Láttak-e vérzést. Fontos, hogy a gazda pontosan látta-e a balesetet, az esetleges epilepsziás rohamot, pontosan látta-e a méreg elfogyasztását. Mérgezésekkor jó, hogyha a méreg dobozát magunkkal visszük az állatorvoshoz.

Patkányméreg elfogyasztásakor a legfontosabb, hogy 4-6 órán belül eljussunk az állatorvoshoz. Az állatok ekkor teljesen jól vannak a mérgezésnek csak napok múltán lesznek tünetei, ilyenkor az a fontos, hogy még a gyomorból a mérget hánytatással eltávolítsuk, így megakadályozzuk a felszívódást, ezzel a mérgezés kialakulását.

Fagyálló szer mérgezés esetén, hogyha nem tudunk azonnal orvoshoz menni, otthon alkoholt kell itatni a kutyával. Általában pálinkát, vagy vodkát szoktunk javasolni. Ez a kezdeti időszakban segít, a további kezelés érdekében rögtön, amint lehet, állatorvoshoz kell indulni, aki a kezelést tovább infúziókkal folytatni tudja. A további kezelések nélkül az állatokban súlyos veseelégtelenség tünetei alakulnak ki, a kutyák és a macskák kómába is eshetnek. A fagyálló szert édes íze miatt az állatok sajnos szívesen elfogyasztják.

Balesetek esetén csak súlyos vérzéskor van szükség a kutyák otthoni ellátására. Hogyha olyan helyen van a vérzés, amit be tudunk kötni, oda kötést lehet felhelyezni. A csonttörések fixálására általában nincs szükség. Tartsuk a kedvencünket kis helyen, hogy a további sérüléseket megelőzzük, majd haladéktalanul vigyük állatorvoshoz.

Nyári időszakban szükség lehet még elsősegélynyújtásra házi kedvenceinknél hősokkos állapotok kialakulásakor. Hősokkos állapot felléphet betegségek, túlzott futtatás, megerőltető munkavégzés vagy játék esetén. Veszélyeztetettek a nagytestű, hosszú, dús szőrzetű kutyák, az un. brachicephal fajták /bulldogok, boxer, masztiffok/. Veszélyes lehet, hogyha a kutya valamiyen stresszhelyzet miatt felidegesíti magát. Ilyenkor még az orvoshoz indulás előtt fontos, sőt életmentő, hogy a kutyát ne tegyük azonnal a forró autóba, hanem lassú vízsugárral kezdjük el locsolni langyos majd hidegebb vízzel, közben szépen, nyugtatóan simogassuk a testén azonos irányban. Ez az a sürgősségi helyzet, amikor a probléma kezdetén megfelelő ellátással el is lehet kerülni az állatorvosi beavatkozást. Hogyha eszméletvesztés, liluló nyelv, vagy hányás és véres híg széklet valamelyike kialakul, haladéktalanul orvoshoz kell fordulnunk.

Balesetek, mérgezések, görcsök kialakulása esetén telefonon is kérhetünk segítséget állatorvosunktól, amíg el nem jutunk hozzá a rendelőbe.

Megjelent: 5773 alkalommal Utoljára frissítve: 2012. január 25. 12:19
Értékelés:
(0 szavazat)

kórházvezető állatorvos, klinikus kisállatgyógyász szak-állatorvos, ortopédia