Parvo-bélgyulladás

2012. január 27.
A parvo-bélgyulladás a kölyökkutyák leggyakoribb, legveszélyesebb fertőző megbetegedése.

A vírus 1980-as évektől van jelen Magyarországon. A betegséget vírus (canine parvovirus 2, CAV-2) okozza. A vírus rokon a macskák panleukopenia nevű megbetegedés kórokozójával. A parvo vírus többnyire az egy év alatti kutyákban okoz megbetegedés, leggyakrabban a 2 és 6 hónap közötti kölykök betegszenek meg.

parvo-viruskepA kórokozót a fertőzött kutyák bélsarukkal ürítik. A vírus rendkívül ellenálló a környezeti hatásoknak, így a környezetben hosszú ideg, akár több hónapig is jelen lehet, ezzel is veszélyeztetve egy oltatlan, újonnan érkező kölyök egészségét. A környezetből a vírusok gyérítése erős fertőtlenítővel, nátrium-hipoklorid tartalmú fertőtlenítőkkel lehetséges. A vírusok rendkívül gyorsan terjedhetnek, így ha egy tenyészetben, vagy menhelyen megjelenik, akkor tömeges, járványszerű megbetegedés alakulhat ki. A betegség nagyon veszélyes az oltatlan kölyökkutyákra nézve. Bizonyos esetekben még az intenzív terápia sem hoz eredményt.
A szájon át felvett vírusok a torok nyirokszöveteibe szaporodnak, ahonnan a véráramba jutnak. A vérárammal elsősorban a bélnyálkahártya sejtjeibe, a szívizomsejtekbe, valamint a védekező sejtekbe jut. Ennek következtében alakul ki a bélgyulladás, a szívizomgyulladás és az immunrendszer legyengülése. Abban az esetben, ha a szívizomgyulladás dominál, akkor akár a tünetek nélküli hírtelen elhullás is bekövetkezhet.

A beteg állatra jellemző az étvágytalanság, levertség, láz, hasi fájdalom, hányás, hasmenés és a kiszáradás. Jellegzetes, diagnosztikai értékű tünete a véres hasmenés. A kutyának nincs kedve enni, ha iszik is, kihányja a folyadékot. A hányással és hasmenéssel járó állapot hamar az állat legyengüléséhez, kiszáradásához vezet. Ilyenkor az állat bőre ráncba emelést követően nem, vagy csak nagyon lassan simul el.

A gyógykezelés elsődleges célja a folyadék- és elektrolit-háztartás visszaállítása, immunrendszer erősítése és a bélflóra helyreállítása. Kezelésként napi infúziós terápiát alkalmazunk tartós, vénába helyezendő kanülön keresztül. E mellett antibiotikumos kezelést alkalmazunk, valamint hányáscsillapítót, fájdalomcsillapítót és vitaminokat adunk a beteg állatoknak.

Mivel a kezelése sokszor nehéz és nem mindig eredményre vezető, ezért mindenképpen fontos a betegség megelőzése. Megelőzésként a 6 és 8 hetes kölyköket egy egykomponensű parvo-bélgyulladás elleni védőoltásban részesítjük. Az ezeket követő kombinált oltással pedig a védettséget megerősítjük.

A kölyökkutyák anyjuktól az anyatejjel immunanyagokat vesznek fel 5-6 hetes korukig. Ez alatt az időszak alatt az anya védi a kölyköket a kórokozókkal szemben. Ezt követően viszont a kölykök védtelenek a parvo-vírussal szemben. Ezért nem javasolt oltatlan kutyát új helyre vinni, hiszen az új környezetben lévő ismeretlen kórokozókkal szemben védtelenek.

Az Állatkórházunkban használt oltási program több éve már bizonyítottan hatékonyan védi meg a kölyköket a parvo-bélgyulladástól. Az oltási programról érdemes már fialáskor érdeklődnie. Ez ügyben forduljon hozzánk bizalommal!

Megjelent: 10158 alkalommal Utoljára frissítve: 2013. március 01. 17:41
Értékelés:
(0 szavazat)

kórházvezető állatorvos, klinikus kisállatgyógyász szak-állatorvos, ortopédia

Tovább a kategóriában: Gennyes méhgyulladás (pyometra) »