Endoszkópos ivar-meghatározás madarakban

2016. január 30.

Madarakban a nemek elkülönítése nem olyan egyszerű, mint más állatfajokban. Az ivari dimorfizmus csak néhány fajban szembeötlő (pl. nemes papagáj, egyes kakadufélék, stb.) Mivel a madárfélékben az ivarszervek a testüregben a gerincoszlop mellett találhatóak, így az ivar közel 100%-os meghatározására sok esetben két módszer közül választhatunk: DNS vizsgálat vagy endoszkópos ivar-meghatározás.

Az endoszkóp ma már nem is olyan ismeretlen kiegészítő, képalkotó diagnosztikai eszköz, melynek segítségével képernyőn látható a vizsgált képlet, ez esetben az ivarszerv. A vizsgálat altatásban történik, mely madarak esetében minimális kockázattal jár és 20-30 percig tart. Az altatás azért szükséges, mert sebészeti körülmények között egy apró seben az endoszkóp optikáját a hasi légzsákba vezetjük be, ahonnan jól látható az ivarszerv. A vizsgálat előnye, hogy az ivar-meghatározás mellett az állat egészségi állapotáról is képet kapunk, hisz a légzsákok, a máj, a belek, a vese, esetleg a tüdő is közvetlenül látható. Ez tenyészállatoknál vagy nagyobb állomány esetén különösen fontos szempont.

A vizsgálatok a Nyíregyházi Állatpark és a Nyíregyházi Állatkórház szoros együttműködésével valósulnak meg: dr. Tóth Alexandra, a Nyíregyházi Állatpark állatorvosa és dr. Fekete Zoltán a Nyíregyházi Állatkórház állatorvosa vesz részt a munkában. A Nyíregyházi Állatpark számára különösen fontos a madárállományok és tenyészállatok teljes körű vizsgálata, így eleinte az Állatpark madarain folynak a vizsgálatok az Állatkórház eszközeinek segítségével, de ezek a vizsgálatok a későbbiekben madártulajdonosok megrendelésére is elérhetőek lesznek.

Megjelent: 3265 alkalommal Utoljára frissítve: 2016. február 01. 09:15
Értékelés:
(7 szavazat)

kórházvezető állatorvos, klinikus kisállatgyógyász szak-állatorvos, ortopédia