Mesterséges termékenyítés

2011. június 06.

Az optimális fedezési idő meghatározása

Több vizsgálati mód használatos a tüzelő szukák optimális fedezési idejének kijelölésére, viszont a leghatékonyabb módszer a vér progeszteron szintjének a meghatározása. Fontos a progeszteronszint pontos meghatározása, mert így egy-két vérvizsgálattal megállapítható az ovuláció (tüszőrepedés) ideje, és ebből kalkulálható az optimális termékenyítési idő. Téves az a felfogás, hogy a kutya 8, 12, 18 vagy 25 ng/ml progeszteron érték mellett termékenyíthető, ugyanis néhány szukánál 6 ng/ml-es másoknál 50ng/ml-es érték mellett optimális a fedezés. Ha az ovuláció idejét kiszámítjuk, akkor a termékenyítésnek 48-72 óra múlva kell megtörténnie, ugyanis a petesejtek a tüszőből való kiszabadulásuk után egy 40-60 órás érési folyamaton mennek át, amíg a termékenyítésre késszé válnak.


Állatkórházunkban 1998 óta használjuk a hüvely ellenállás mérését az optimális termékenyítési idő meghatározására. Az elmúlt évek tapasztalata alapján a vizsgálati módszer alkalmas a tüzelő szukák felderítésére, az ivarzás nyomon-követésére, a költségesebb progeszteron vizsgálatok idejének kiválasztására, de hűtött vagy fagyasztott spermával való termékenyítéshez nem elegendő módszer.
A hüvelykenet vizsgálat régóta használt módszer a tüzelő szukában lezajló folyamatok feltérképezésére, de önmagában kevés a sikeres tenyésztéshez. A hüvelykenet készítése mégis javasolt minden esetben, mert számtalan egyéb információhoz juthatunk, pl. megítélhető a hüvelyflóra (baktérium, gomba).

Termékenyítés hűtött spermával (Chilled semen)

A hűtéssel (+5C) CLONE rendszer szerint konzervált spermiumok felmelegítés után még napokig termékenyítő képesek, így a beültetést 36-48 órával az ovuláció után kell végezni. Amennyiben kétszeri rakást tervezünk, akkor az elsőt 24-36 órával a másodikat egy nappal később javasolt végezni. Nem kell a két termékenyítés között egy napot kihagyni – mint ahogy azt tennénk természetes fedezés esetén-, mivel az optimális időt meghatároztuk, a sperma pedig rendelkezésre áll. Akkor sem követünk el hibát, ha pl. szállítási nehézségek (hétvége, ünnepnap) miatt az ovuláció után csak 48 órával termékenyítünk először, majd másnap még egyszer.

Termékenyítés fagyasztott spermával (Frozen semen)

Fagyasztott spermával az ovuláció után 60-72 órával termékenyítünk, amikor a petesejtek a legfogékonyabban a spermiumok befogadására. Mivel a hím ivarsejteket közvetlenül a méh üregébe juttatjuk, azonnal képesek a petesejtbe bejutni. A termékenyítés Állatkórházunkban sebészi úton történik, amely a felkészült állatorvos-csapatnak köszönhetően minimális megterhelést és veszélyt jelent a szuka szervezetére.

Termékenyítési módszerek


megtermekenyites-huvely1. hüvelybe: egyszerű mesterséges termékenyítési mód, amikor egy katéteren keresztül jutatjuk a termékenyítő anyagot a hüvelybe, a méh nyakcsatorna külső nyílása elé. A módszer a frissen levett vagy a hűtött sperma behelyezésére alkalmas.


megtermekenyites-sebeszi2. sebészi úton: a fagyasztásból felolvasztott termékenyítő anyagot közvetlenül a méh testébe jutatjuk. A szukát más sebészeti beavatkozásokhoz hasonlóan narkotizálunk (kíméletes altatószerek, teljes fájdalommentesség, folyamatos monitorozás), és egy apró hasfali seben keresztül jutunk el a méhhez, amelybe a spermiumokat fecskendezzük. A beavatkozás néhány percet vesz igénybe.

Megjelent: 19009 alkalommal Utoljára frissítve: 2011. június 06. 11:44
Értékelés:
(0 szavazat)

kórházvezető állatorvos, klinikus kisállatgyógyász szak-állatorvos, ortopédia

Tovább a kategóriában: « Hűtött sperma