Új állat a háznál

2012. január 25.

A kedvtelésből tartott házi állatokat már a legtöbb családban családtagként kezelik. Nem a kertben élnek egyedül, akiket csak néha meg kell etetni, hanem a család mindennapi életében is aktívan részt vesznek, sok esetben a lakásban együtt is élnek velünk. Éppen ezért nagyon sok szempontot kell figyelembe vennünk, és átgondolnunk, mielőtt új házi kedvencet választunk.

Akár fajtatiszta kutyát vagy macskát választunk, akár gazdátlan állatot fogadunk örökbe, fontos tájékozódni a következőkről: mekkora a fajta mozgásigénye, idősek, gyerekek mellett is tartható-e, lesz-e elég időnk arra, hogy tanítsuk kedvencünket vagy hogy eleget foglalkozzunk vele, vagy már jó rögtön több állatot hazavinnünk egyszerre. Sokszor, főleg kiscicák választásakor jó, hogyha van rá módunk, hogy egyszerre két vagy három cicánk is legyen, akik így napközben nagyon jól eljátszanak majd egymással, amíg mi nem vagyunk otthon.

Miután a kiskutyát hazaviszik az első néhány napban sokszor sírnak, mikor egyedül hagyják őket, főleg éjszaka. Nekik is könnyebb megszokni az új otthonukat, hogyha van már egy idősebb kutya, aki befogadja őket, vagy hogyha egyszerre két kiskutyánk lesz, így nem lesz olyan nehéz az elválás időszaka, az anyjuktól és a testvéreiktől. Természetesen egy kisállat is hamar megszokja az új otthonát, csak ebben a kezdeti időszakban még több törődést igényelnek.
Pontosan utána kell nézni annak is, hogy milyen étellel etessük az új kisállatunkat. A macskák esetében is vannak már különböző fajtatápok, amiket a rövid és a hosszú szőrű macskák eltérő igényeihez igazítottak. Különbség van a kölyök, felnőtt és az idősebb macskáknak gyártott tápok beltartalma között is. Ez még fontosabb a kutyák esetében. Itt a különböző fajták eltérő testmérete sokszor egészen más tápanyagmennyiséget igényel. Ez kölyköknél a legfontosabb, ilyenkor a megfelelő fehérje, kálcium és foszfor bevitellel lehet megalapozni egész életünkre a megfelelő csontozat és izomzat kialakulását, kihasználni a genetikailag bennük tárolt növekedési képességet. Szükségünk van játékokra, amelyekkel a kölyköket taníthatjuk, és amivel, főleg a kölyök kutyák a fogaikat koptathatják, hogy megkíméljék azokat a papucsokat lábtörlőket, amiket nem szeretnénk, hogy darabokra szedjenek. Persze minden kölyök különböző éppen ezért fontos, hogy azoknál, akik hajlamosak mindent megrágni és megenni, olyan játékokat válasszunk, amelyek emészthető anyagból készülnek, így az sem baj, ha teljesen megeszik.

Fontos, hogy gyógyszereket, mérgező, vegyi anyagokat ne hagyjuk az állatok számára elérhető helyen.
A kutyaház kialakításánál figyelnünk kell arra, hogy nagytestű kutyák esetén a háznak együtt kell növekednie a kutyával. Kölyökként, főleg az őszi, téli időszakban nem tarthatjuk a kiskutyát egy akkora házban, ami majd felnőtt korában is elég nagy lesz neki /ez nagytestű kutyák választásakor fontos, akik kölyökként 5 kg-osak, majd felnőtt korunkra 40-60kg-osakra is megnőhetnek /. A kiskutya akkora házban érzi majd jól magát, amit be tud fűteni, be tud lihegni magának. Nagyon hideg téli időszakban még, ilyen jó méretűre kialakított és jól szigetelt ház esetén is fontos lehet, hogy a kölyökkutyát zárt, fűtött helyen tartsuk éjszakánként.

Mielőtt új állatot választunk, tájékozódjunk a kölyökkori oltásokról, betegséget megelőző kezelésekről állatorvosunknál.
Az új állat érkezése az egész család életében komoly változást jelent, ezért fontos, hogy minden családtag egyaránt kivegye a részét az új kisállattal való törődésből.

Megjelent: 3626 alkalommal Utoljára frissítve: 2013. március 01. 17:41
Értékelés:
(0 szavazat)

kórházvezető állatorvos, klinikus kisállatgyógyász szak-állatorvos, ortopédia